Voor senioren

Heel wat gemeenschapscentra organiseren activiteiten voor senioren. Hieronder vind je een greep uit het aanbod. Voor meer informatie kan je terecht op de sites van de respectievelijke gemeenschapscentra.

WaBo speelt met zijn uitgebreide seniorenwerking in op de specifieke behoeftes van de omgeving. Onder het label WaBo+ biedt het gemeenschapscentrum activiteiten aan voor de senioren die wonen in het groene Watermaal-Bosvoorde. WaBo doet dat in samenwerking met de ouderenvereniging FeDOs en het Lokaal Dienstencentrum Zoniënzorg-Zuid. WaBo biedt twee specifieke wekelijkse cursussen aan voor 55-plussers:
>  Turnen op maandag van 10u00 tot 11u00
>  Tai Chi op donderdag van 10u00 tot 11u15
Daarnaast organiseert het centrum jaarlijkse activiteiten, zoals een herfstdiner, kerstfeest en een paas- of lentefeest. In de kalender van WaBo vind je ook infosessies voor ouderen.

Ook Den Dam (Oudergem) werkt nauw samen met het Lokaal Dienstencentrum Zoniënzorg-Zuid. Je vindt er interessante activiteiten en je kan er mensen ontmoeten en samen dingen doen. Daarnaast kan je er terecht voor thuishulp of andere sociale noden. Het dienstencentrum serveert ook warme maaltijden.

Kontakt (Sint-Pieters-Woluwe) heeft een uitgebreid activiteitenaanbod voor 65-plussers. Op vrijdag kan je er terecht voor Tai Chi en op donderdag voor de lunch. Tweewekelijks op donderdagnamiddag is er een ‘seniorencafé’, met gelegenheid voor ontmoeting en kaarten. Kontakt organiseert ook themanamiddagen en feesten: een kerstdiner, quiznamiddag, lentefeest,... Iedere tweede woensdag van de maand is het zoete namiddag georganiseerd door het Lokaal Dienstencentrum Zoniënzorg-Noord.

In De Kriekelaar (Schaarbeek) kan je terecht bij Jongerdanjedacht, een ‘jonge’ groep van en voor jong-, bijna- of anders-gepensioneerden met een passie voor kunst en cultuur. Jongerdanjedacht stelt zelf een activiteitenprogramma op, met onder andere Brusselse culturele uitstappen naar musea, tentoonstellingen, enz.

De Vaartkapoen richtte een Lokaal Dienstencentrum Het Begin (vzw De Welvaartkapoen) op, dat de oudere bewoners van Molenbeek de mogelijkheid wil bieden om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Als senior kan je terecht in het sociaal restaurant en voor maaltijden aan huis, bij de sociale dienst en thuiszorg en voor het deponeren van oude kleding. Daarnaast organiseert het dienstencentrum meerdere keren per maand spelactiviteiten, uitstappen en informatieve of creatieve namiddagen. Er wordt ook regelmatig gefeest in het dienstencentrum, o.a. met Sinterklaas, Kerstmis of Pasen. Drie keer per jaar werkt het dienstencentrum samen met de vrouwenorganisatie Caleidoscoop voor een interculturele activiteit. Het volledige programma vind je terug in ‘Het Beukennootje’, het maandblad voor de Molenbeekse ouderen.

De Zeyp (Ganshoren) huist onder één dak met het Lokaal Dienstencentrum De Zeyp. Iedere werkdag kan je er iets beleven. Op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag kan je er terecht voor een warme maaltijd, op woensdagmiddag voor soep. Op maandagnamiddag staat de sociale dienst voor je klaar en op vrijdag kan je je ontspannen in de stoelengym of tijdens een gezelschapsspel. De Zeyp heeft ook een leeshoek, internet, en een open cafetaria. Regelmatig organiseert het ontmoetingsactiviteiten, voordrachten en vormingen.

Het Huys en het Lokaal Dienstencentrum Lotus huizen niet alleen samen, ze gaan voor een gemeenschappelijk activiteitenaanbod en verregaande samenwerking, weliswaar met behoud van de eigen identiteit. Het Huys als gemeenschapscentrum met een sociaal-culturele werking en Lotus als dienstencentrum met nadruk op welzijn en zorg. Samen willen ze een weg afleggen en deze tandem zichtbaar en kenbaar maken in Ukkel, via een gerichte communicatie en een sociaal-cultureel-educatief aanbod op maat.

Fotogalerij: 
Kerstfeest © GC De Zeyp
Dansend koppels © GC De Zeyp
Een grootmoeder met haar kleinkind © GC Den Dam
Senioren musiceren © Paul van den Akker
Senioren dansen © Paul van den Akker
Optreden met dansende mensen © GC De Zeyp