Kunstintegratie in de gemeenschapscentra

De Pianofabriek

Wist je dat de vrolijke gevel van De Pianofabriek eigenlijk een kunstwerk is van Angel Vergara? En merkte je op dat er ook in verschillende andere gemeenschapscentra – De Maalbeek, De Markten, e.a. -  fijnzinnige artistieke ingrepen werden uitgevoerd?

De kunstwerken die je in de gemeenschapscentra kan vinden, zijn verankerd in de lokale context, en geven het centrum en zijn omgeving een duidelijke meerwaarde. De gebruikers hebben in dit verhaal een belangrijke stem. Zij zoeken mee naar een geschikte opdrachtformulering voor de kunstenaar. Welk verhaal willen we vertellen? Waar staat het huis voor? Wat willen we zeggen en wat willen we vooral niet. De betrokkenheid van de gebruiker is recht evenredig met het draagvlak van het kunstwerk.  

Op deze manier wordt het kunstwerk specifiek gecreëerd voor de locatie. De keuzes van de kunstenaar krijgen vorm via de gezamenlijke voorbereiding van gebruikers, architect, opdrachtgever en artistieke adviseurs. De missie van de locatie, ideeën van de gebruikers en wensen van de architect, geven injecties aan het creatieproces van de kunstenaar.  

Ook het gerenoveerde gemeenschapscentrum De Kroon heeft een eigen kunstwerk van de hand van de jonge kunstenares Kelly Schacht. 'The Imprint' werd ingewijd ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde gemeenschapscentrum op 23 maart 2013.

Contacteer Els De Greef (els.degreef@vgc.be) voor meer informatie.