ENTER festival: kunst in vele handen

Zet het op je kalender: het laatste weekend van april, van donderdag 26 tot en met zondag 29 april, gaat het ENTER festival door. Daar werken burgers uit vier wijken van Brussel aan mee. Bewoners uit Sint-Pieters-Woluwe, uit de Begijnhofwijk in het centrum, uit Laken en Haren hebben voor hun buurt een festivalprogramma samengesteld, werken met een kunstenaar aan een nieuwe creatie en zitten mee aan de knoppen van de organisatie. Dat heet participatie.

Wat gebeurt er als burgers, kunstenaars en verenigingen samen in de cockpit van een kunstenfestival gaan zitten? We willen het weten, dus doen we het.

Sinds een jaar gaan vier gemeenschapscentra voluit om mee gestalte te geven aan de krachtlijnen van het festival. GC De Linde in Haren, GC Nekkersdal in Laken en GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe zijn festivalcentra en in GC De Markten gaat onder meer een tentoonstelling door.

“Waarom zijn gemeenschapscentra deel van het ENTER festival?” of “Waarom is het ENTER festival thuis in gemeenschapscentra?” Het antwoord ligt, net als het festival, in vele handen.

Bie Vancraeynest, coördinator ENTER festival: “Onder de indruk van de dynamiek”

“Ik zie de 22 gemeenschapscentra als evenveel kansen om samen de stad te maken. Ze zijn dan ook een fijne partner binnen ENTER. Als uitvalsbasis, als knooppunt, maar ze geven ook een duurzaam karakter aan het festival. We steken een dynamiek in gang die hopelijk in de buurt nog lang blijft nazinderen. Dat kan binnen de centra. Ik ben onder de indruk van de dynamiek. Het valt op hoeveel mensen zich aangetrokken voelen tot het aspect ‘gemeenschap vormen’. Sommigen benoemen het zelfs letterlijk: ‘ik zoek een plek om ‘de ander’ te ontmoeten’…”

Ewout D’Hoore: “Participatie is een ongelooflijke kans”

Theatermaker Ewout D’Hoore coacht de buurtbewoners van Laken en springt graag mee op de trein van participatieve kunst. “Het is een pril fenomeen dat heel wat zaken in de kunstwereld in vraag stelt. Het is belangrijk dat er over de invulling van die term wordt nagedacht. Er kunnen fouten gemaakt worden, dat mag, maar er moeten lessen uit getrokken worden. Participatie is een ongelooflijke kans voor de cultuursector.”

Waar? In GC Nekkersdal in Laken, GC De Linde in Haren, GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe, GC De Markten en de Begijnhofwijk in het stadscentrum.

Wanneer? Van donderdag 26 tot en met zondag 29 april

Bekijk het volledige programma op www.enterfestival.be >

Een overzicht van alle activiteiten waarvoor je reserveert of een ticket koopt, vind je hier >

ENTER affiche

Fotogalerij: 
Sfeerbeeld Apero Walk Laken © hammad photography
Sfeerbeeld Apero Walk Laken © hammad photography
Sfeerbeeld ENTER Woluwe © hammad photography